Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vártúra Carrickfergusban

2008.04.05

Legutóbb csak körbejártuk, és ha emlékeztek, kívülről minden oldalról lefényképeztem. Azonban most felpattantam egy Ulsterbusra (az észak-ír Volánbusz), és hipp-hopp, egy óra alatt ott is voltam ennél a remek kis erődítménynél. Igaz, közben vidéket is néztem, mert bementünk mindenféle zsákfalucskákba, ahova valószínűleg az életben nem mentem volna.

 

Hát aznap egy kicsit íresre sikeredett az idő – borús volt és időnként szemerkélt –, de ez számomra szinte fel sem tűnt. Na jó, Zoli neked bevallom, feltűnt, de csak azért, mert időnként meg kellett törölgetni a fényképezőm lencséjét.

 

Egyszóval, azt kell, hogy mondjam, ez egy remek kis 800 éves vár. Én remekül szórakoztam, bár tulajdonképpen semmi extra nincs benne. Viszont nagyon tetszett, és ha megnézitek a képeket, szerintem nektek is ez lesz a véleményetek, hogy ügyes ötlet volt ezeket az életnagyságú alakokat el-elpottyantani a különböző kanyarokban. De mondjuk ez szó szerint így van: mész-mész, egyszer csak a következő saroknál balra azt veszed észre, hogy egy felhúzott íjú Robin Hood menten lenyilaz. Vagy hirtelen az egyik ablakrésen egy női fej kandikál ki. Na, azért ne képzeljétek ezt az egészet szellemvasútszerűen, hanem tényleg nagy poénok ezek. El is határoztam, hogyha lesz egyszer nekem is egy 800 éves váram, én is hasonlóképpen fogom berendezni, hogy ne legyen olyan uncsi.

 

Különben ma az ebédnél beszélgettünk, és mikor az egyik ír srác megtudta, hogy hol voltam, elkezdte fikázni, meg a száját húzogatni, hogy szerinte ez a vár csak egy jó kis kocsma után izgalmas. Mondtam neki, hogy nem ért hozzá. Én, aki ötösre érettségiztem töriből, és tudom, hogy akad egy-két vár kis hazánkban is – több mint nekik –, európai uniós állampolgári jogomnál fogva hadd ítéljem meg magam, hogy ez nem egy „crap” hely. Ezek után a beszélgetést az udvaron folytattuk segédeink jelenlétében…

 

Szóval a várra visszatérve: a legöregebb részét John de Courcy, Ulster grófja vagy mije építette 1177 körül. Ő egyébként a leírások szerint egy igazi szőke herceg volt, aki természetesen gáláns lovag és kiváló fegyverforgató is volt egyben. Épp paripáján lovagol be a képen az eredeti kapun. Az akkori kor szokása szerint feleségül vette a Man-sziget (Isle of Man) királyának leányát, a szépséges Affreca hercegnőt, akiről azonban nem sokat tudunk leszámítva, hogy miután túlélt egy igencsak viharos átkelést a tengeren, örömében megalapította a Szürke Apátságot 1193-ban. Ja, meg azt is tudjuk róla, hogy állandóan az ablakban ült. Hogy miért? Mert ott volt a legvilágosabb hímezni például. Ha nem hímzett, akkor meg állandóan haza akart menni a saját szigetére, és az ablak, amiben azóta is ücsörög (ld. képgaléria) véletlenül épp a szülőszigete felé néz. Hogy nincsenek véletlenek, mi?

 

De láthattok még egy csomó ágyút is. Ezek közül néhányat elásva találtak meg 1951-ben, amikor nekiálltak egy kis ásatást csinálni a mostani főbejárat előtt. Ha nekem lennének ágyúim, én is biztos a földbe ásnám őket, merthogy ugye ki tudja? Egyszer csak jönnek majd néhány évszázad múlva a régészek, és hát ugye, hadd örüljenek ők is valaminek az életben!

 

Ám van a várban még egy várkapitány is, aki borzasztó fontos ember volt. Mindent ő intézett, még a rabok is tőle függtek. De aztán jött Szőr Artúr Chichester, és épített magának egy jó kis kéglit, így szegény vár elvesztette addig központi jelentőségét, magyarul kezdték leépíteni az állományt. Olyannyira, hogy 1611-ben Szőr Faithfull Fortescue várkapitánynak már csak egy tüzére maradt. Képzeljétek, neki kellett az összes ágyút kisuvickolni! Gondolom, persze minimál zsoldbérért…

 

Ja, és a végére hagytam a legfontosabbat: a WC-t! Történt ugyanis 1210-ben, hogy János király gondolt egyet és elhatározta, hogy ellátogat Írországba. Így keveredett el Carrickfergus várába is, ahol a történelmi adatok szerint tíz napot töltött. Három WC-helyiség is volt a várban, ami valójában egy nyitott lyuk volt a nyugati várfalon, az öblítés pedig igen természetes módon működött: kihasználták az apály-dagály jelenségét. Puff neki, szennyvíztisztító-berendezések! Minden esetre őt is megörökítették, amint nem hagyta el a várat dolgavégezetlenül…

 

A mappában található képek előnézete Carrickfergus vár

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.